Angst is een maf iets.

Het brengt vele verschillende emoties mee, want angst is nooit alleen… Angst gaat eigenlijk altijd wel gepaard met een buddy. En het is soms leuk om bang te zijn. Want wat is er nu leuk aan een achtbaan als je vooraf niet hartstikke stuk gaat in de rij, of een spooktocht waar je moet gapen, of een 1e werkdag op een nieuwe baan, een examen enz. Het is die negatieve angst waar we over het algemeen niet beter van worden.

“Ik ben Barbara en ik doe Free Willy na, Free Willy in een speedtrip”

Zo heb ik angst voor vliegen. Ik blijf wel instappen, want ik wil de wereld zien en als ik uitstap voel ik mij opgelucht en ‘op vakantie’. Bij werkelijk ieder zuchtje wind denk ik dat ik eraan ga, bij het opstijgen moet ik altijd huilen. En turbulentie… dat loopt uit op een scène die de betekenis van gênant weergaloos uitbeeldt. Maar als ik er dan uit stap, een diepe zucht, vrij, vakantie, blij. 

Angst samen met vrij.

Ik heb angst voor de zee. De doodenkele keer dat ik erin stap, dribbel ik eigenlijk immer achter een dapper type aan. En helaas kan ik meerdere blogs vullen met situaties waarbij ik in paniek de zee uit ging. Niks gracieus aan, onvervalst lomp, onbehouwen en meestal levert het dik vertier op voor de mensen aan de kant. 

Angst samen met paniek.

Als ik aan de beurt ben bij tandarts, komt ze mij aan de hand meenemen uit de wachtkamer met de bemoedigende woorden: “Ik kan niemand anders meer voor laten gaan, je bent echt aan de beurt. Kom maar.” ’t is vreselijk, maar na mijn verstandskies-trauma zit ik daar te bibberen alsof de stoel op trilfunctie staat. Voor een controle zou ik zomaar een narcose en een dagopname gepast vinden. Maar ik ga en als ik dan buiten kom… 

Angst met totale opluchting.

Ik ben eigenlijk best wel een bangerik, maar bij alle angsten geldt: ik laat mij er niet door leiden. Ik ben het de baas. Op 1 angst na… spinnen.

“Waarom trek je kleren aan, in Godsnaam, het is een noodsituatie joh!”

Angst voor spinnen. Ik denk dat ik ermee geboren ben. Ik kan mij niet herinneren dat ik er niet voor op de vlucht ging. Ik propte als klein kind al mijn knuffels in de naden tussen de muur en mijn bed, omdat ik dacht dat ik ze kon tegenhouden…

Kamperen, daar begrijp ik niet veel van. Ik doe het wel als ik er niet onderuit kom, maar ik heb het heel druk met mijn slaapzak checken voor mijn blote tenen erin gaan.

Ik heb echt veel belminuten besteed aan 112 belletjes met vrienden. Terwijl zij onderweg waren om mij te redden, bleef ik aan de lijn. “Oooh god, oh god, hij gaat lopen, ja kut kut kut! Hij beweegt… eeeek die poten! Ben je er al? Ben je er al? Waarom heb je dan ook eerst kleren aangedaan, joh?! ’t is een noodsituatie!”

In het publiek zitten bij ‘All you need is Love’ lijkt mij niet best. Maar stel je even voor wat er gebeurd zou zijn met Rolf Wouters en zijn centen als Bar daar naast zo’n glazen bak gezet zou zijn. Ik heb mijn inner circle vooraf bedreigd voor de zekerheid, haal het niet in je hoofd… geen Now or Never voor Bar

Een spin in mijn huis en vooral in mijn slaapkamer is een vorm van huisvredebreuk. Er is geen grijs gebied. Hij MOET eraan. Niks vrijlaten in de natuur. Nee, nee. 8 poten, 8 stukkies. Ook als dat opnieuw stuken betekent. Lukt dat niet? Huis op Funda of de fik erin. Wat zal ik doen?

De buurman heeft mij ook al een paar in tranen bij de deur gehad, op m’n sokken met maat 46 aan mijn handen omdat ik de illusie had ik dat het wel zou durven. Maar ja, toen bewoog hij en ging ik in volle draf de straat uit.

Ik durf geen bananen te pakken in de supermarkt. ’t is vreselijk, maar waar. Want stel dat er 1 inzit en ik ‘m mee naar huis neem… Moet ik weer verhuizen.

Tag je mij op facebook onder een gruwelijke spin, dan reageer ik uit beleefdheid. Ik haat je eigenlijk behoorlijk. Dat die spinnen altijd met zijn 2-en zijn, hoef ik ook niet meer te weten. Er zijn heus wel vrijgezelle spinnen die hun hele leven op de verkeerde vallen, hoor.

“Wie denkt Freek Vonk wel dat hij is?!”

Je kunt concluderen: Bar, hier moet je wat mee.

Wat ik mij wel het meest afvraag: Waarom ben ik nu bang voor spinnen? Is dat iets wat ik gekopieerd heb uit mijn jeugd? Nijlpaarden zijn de grootste moordenaars in het dierenrijk en laat ik nu net het nijlpaard als lievelingsdier hebben. Gedeelde 1e plaats met kamelen, alpaca’s, katten, baby-eendjes, teckelpuppy’s, schildpadden, zwarte panters en Vlaamse reuzen…

Dus dook ik een aantal jaren geleden in de fobieën-verjaagcursussen. Ik = een grote meid, ik kan dat heus wel. Eens eeeeven zien: ah, het program… stap 4: confrontatietechniek. Joe! Ik ben weg, doei! Is die Freek Vonk Begeleider wel helemaal lekker? Tsss… As if. Nope, nee, nee, deze meid neemt de benen.

Manlief werd de hysterie zat, dook in Google in en kwam met het beste cadeau ever: antispin. Ja echt. Een spray die je op de plinten, kieren, gaten sprayt en hop… die spin zet gelijk een joker in als hij dacht binnen te stappen.. IK..HOUD..VAN..HEM..

Maar goed, nu ben ik 41 en ik vond dat dit jaar het jaar van de omslag worden (en dat is heus geen midlife dingetje of zo). Ik ben in maand 4 en ik ben nog niet bijster ver. Dus ik ga het weer proberen.

Voor oudejaarsavond 2021 heb ik iets met deze angst gedaan en zet ik spinnen buiten, omdat iets vermorzelen mij ook helemaal niet past. Ik wil ervan af. Ik haat de paniek die ik voel. Ik ben 41.

Spin wordt friend. Wel 1 op afstand waar ik penvriendinnen mee word, meer zit er niet in. 

Maar hé, don’t push it.

2 gedachten over “Angst is een maf iets.”

  1. Ik ben trots op je Bar.
    Ik ren ook nog steeds weg, zelfs voor een hooiwagen……
    Dat jij dat al durft op je 41e, cool!
    Ik heb er op mijn 55e nog überhaupt niet over nagedacht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deel:

Eerdere berichten

Bloem en Bij

De puberteit. Het nestelt zich in m’n Blonde God en dat is behoorlijk wennen, voor ons allebei. De hele wereld is tegen hem, hij mag

To cool for school

Zondagmiddag, borrelplankje, 3 speelgoedBoeings en een alsof-Schiphol in het zonnetje, BBQ aan en een zucht van pure ontspanning. “Trouwens op de middelbare school ga ik

Verwachtings-demonen #4

Deel 4: Moeder zijn De kraamtijd is als rijles. Je hebt 2 handen aan het stuur; je kijkt 83x in alle spiegels; je hebt de

Krijg updates

Meteen weten wanneer de volgende blog online is? Meld je aan en je krijgt 1x per maand een mail met de nieuwe blog.

/ ( dd / mm )