Een echte vent

“Know no shame, know no schaamhaar shame.”

Okselhaar: het is een missie van levensbelang sinds een paar weken. Hij staat voor de spiegel, armen in standje spierbal en hoe stoerder hij kijkt, hoe meer ik hem hartstikke plat wil knuffelen. Hij staat met zijn Naturalis-vergrootglas naar z’n oksel te loeren… 

“JAAA!” juicht hij, “Ik denk dat ik er 1 zie mam.”

Okselhaar, want zoals zijn argument luidt: Dan ben ik een echte vent.

Het viel mij een tijd geleden op dat hij langzaam van die harige poten krijgt. Ik kon er wel om gniffelen. Hij was pretty pleased. Bestudeerde zijn nieuwe harige poten met gepaste trots. Nu staat hij al weken te hopen op een okselhaar. Mijn word vomit en ik reageerden onbedoeld redelijk sfeerverziekend bij zijn 1e juich. “Okselhaar? Welnee man, dat duurt echt nog een paar jaar. Maar troost je, je krijgt ze dan ook op die ballen.” 

Een teleurgesteld gezicht, heel even, want dan dringt het 2e deel van mijn bericht pas goed door en krijgt hij de slappe lach. Ik probeer dit op de valreep nog te redden met een pedagogische twist. “Dat is niet gek hoor, dat heet schaamhaar en iedereen krijgt dat uiteindelijk.” Hij hinnikt nog even na en dan komt het: “Maar even hé mam, waarom heet het dan schaamhaar? Als iedereen het heeft, dan hoef je je er toch niet voor te schamen?” EEEHHH ja eh, shit, ik had wellicht toch die ‘Oei ik Groei’-boeken niet met een megazwieper de kringloop in moeten werpen. 

Krijgen meisjes ook okselhaar dan?” 

“Jazeker, iedereen.”

Waarom heb jij geen okselhaar?

“Veel meisjes vinden dat niet mooi en halen dat dan weg.”

Totale ongeloof op zijn snuit. Ik leg hem uit over ijdel zijn, iets wel of niet mooi vinden, daar dan een keuze in hebben, enz. enz. Hij knikt en komt dan vastberaden met zijn eindconclusie. 

Nou als ik een meisje was, dan was ik maar wat trots geweest op mijn okselhaar.

BAM. De Racende Rechter heeft gesproken en hier moet u het mee doen. Ik ga heel goed op deze leeftijd. 

“Echte mannen dragen geen Spido.”

Dan is het mijn beurt. Een echte vent, hoe denk jij dat die eruitziet dan?
Ja makkie mam, die is groot en heel sterk en stoer.”

Denk je dat er ook mannen zijn niet zo groot zijn maar wel stoer, niet iedereen wordt lang toch? Het zet hem aan het denken. Want als we allemaal groot en sterk zouden zijn, dan zien we er dus ook allemaal hetzelfde uit. En hoe weet je dan of je een echte vent bent?

Noem eens een voorbeeld dan mam.

Nou bijvoorbeeld de Hulk. Die wordt groot en sterk, maar wel pas als hij boos wordt. Hij neemt het dan wel tegen de slechteriken op, maar ik vond hem als kind best eng. Als je hem op straat ziet, vind je hem dus geen echte vent, maar dan slaat hij groen uit en wordt hij 16x zo groot en dan is het ineens een superheld. (Om over die achterlijke paarse Neanderthalerspido nog maar te zwijgen.)

Ik denk overigens dat ik “bij Marvel solliciteren” wel van mijn to do list kan halen.

Hij knikt voorzichtig. Kijk weet je Jim, een echte vent, dat is dus voor iedereen verschillend, want godzijdank zijn we ook allemaal verschillend.

Wat vind jij een echte vent dan mam?

Op die vraag hoopte ik dus. Ik weet namelijk stiekem dat hij in een gesprek op de fiets met oma over school en pesten de vrijheid voelde om te zeggen dat hij ooit Watje is genoemd. Ik reageerde natuurlijk heel volwassen en gepast toen oma mij het vertelde. Ik ben voor de zekerheid de basisschool waarbij ik het vermoed in gerend, ruk dat ventje (waarvan ik denk dat hij ’t was) uit de klas, bind hem aan z’n veters aan de glijbaan en heb dan trek in een sigaretje. Oh nee, neeee dat is onzin natuurlijk, dat schoot alleen maar heel vreselijk eventjes kort door mijn gedachten of zo hoor, verder niet. Ik ben al jaren gestopt met roken.

“Rocken met die Eierstokken”

Een echte vent, daar is geen lijstje voor, vriend. Als iemand jou een echte vent vindt, dan kun jij dus dingen waardoor diegene dat vindt. Dan wordt diegene daar meestal dus blij van. 

“Ik weet het, jij vindt galant altijd leuk, hè?

Hij zegt Galant op het moment dat hij zijn tanden poetst en dus zijn bakkes vol met tandpasta schuim, super galant. Wederom, ik ga goed op deze leeftijd. 

Dus als iemand jou een watje noemt, dan ben je geen watje, hij vindt dat. En  dat is dus niet jouw probleem. Want hij vindt nasi misschien wel heel erg lekker, jij niet. Nasi is niet vies, jij vindt het niks, dat is iets anders. Behalve bij zuurkool, dat is echt gewoon een feit, dat is niet te doen. Dus als iemand onaardig tegen je doet, denk je gewoon “nasi”.  Ik noem nog even 10 eigenschappen van hem op die hem in mijn ogen tot echte vent maken en 1 van die eigenschappen is grenzeloos knuffelen als hij denkt dat jij er behoefte aan hebt. Hoe echt wil je ‘m hebben.

Toch laat het mij niet los. Wat ik juist zo goed en fijn vindt, is dat we anno 2021 enorm strijden en investeren om meisjes zichzelf more than enough te vinden. Om ze te leren wat echte schoonheid is, wat liefde is, dat grenzen een goed recht zijn, om zich vooral niet te meten aan Barbie en de Barbies van 2021 die op insta zitten, ze noemen dat influencers toch? 

‘Do not protect the daughters, educate the sons’ las ik een hele tijd geleden. Absoluut, laat onze jongens echte mannen worden en laat ze dus zorgen voor hun meisje, of voor hun vriendje en vooral ook voor zichzelf. Want zolang wij die jongens leren dat ze groot en sterk moeten zijn, dan zijn we net zo prehistorisch als ‘het aanrecht is het enige recht’.

Als je stoer bent heb je ballen, dat is eigenlijk best gek. Als je haar op de tanden hebt, dan ben je snel a Chick with a Dick. (Ironisch genoeg blijkt in 2021 dat er maar weinig mensen kunnen omgaan met a dick on a chick).

Het is hoog tijd voor Rocken met die Eierstokken, of Temmen met Memmen. 

Maar je bent pas heroïsch geniaal als je een wapen hebt in taal. Taal is een zegen, Taal is de sleutel.

Terug naar mijn Batman to be met zijn blonde goden haar en blauwe ogen. Er is geen wapen sterker dan taal, woorden doen meer, leg ik hem uit. Als jij de sterkste woorden kunt kiezen, ben je altijd de held. En de sterkste woorden zijn vaak juist niet onaardig. Woorden kunnen pijn doen op een manier die een klap of schop nooit halen kan, maar gelukkig maken we met Woorden ook iemands hart warm. Met Woorden maken we de wereld mooier. 

Hij knikt en stelt zijn 1 na laatste vraag: 

Doet dat niet zeer mam als je hart warm wordt?

Nog voor ik antwoord kan geven, volgt zijn laatste vraag.

Hey mam, kun jij dit?“ Hij maakt een scheet met zijn hand in z’n oksel en grijnst breed.

Ik lieg: “Nee man, dat is mij nooit gelukt.”

Ik zal het jou leren…”

Welterusten vriendje…

Artwork foto bron: https://www.iamfy.co/product/super-shadows-dark-knight-art-print

Plaats een reactie

Deel:

Eerdere berichten

Bloem en Bij

De puberteit. Het nestelt zich in m’n Blonde God en dat is behoorlijk wennen, voor ons allebei. De hele wereld is tegen hem, hij mag

To cool for school

Zondagmiddag, borrelplankje, 3 speelgoedBoeings en een alsof-Schiphol in het zonnetje, BBQ aan en een zucht van pure ontspanning. “Trouwens op de middelbare school ga ik

Verwachtings-demonen #4

Deel 4: Moeder zijn De kraamtijd is als rijles. Je hebt 2 handen aan het stuur; je kijkt 83x in alle spiegels; je hebt de

Krijg updates

Meteen weten wanneer de volgende blog online is? Meld je aan en je krijgt 1x per maand een mail met de nieuwe blog.

/ ( dd / mm )